torsdag 3. mars 2011

Vedlikehold, oppbevaring og bruk av penserviser

Penserviser* er laget av den mest slitesterke og holdbare porselenssorten og glasuren. Derfor kan de være tynne og elegante og samtidig tåle mye bruk.

I oppvaskmaskinen:
  • Alle penservisene våre tåler oppvaskmaskin, men det anbefales å bruke SUN maskinoppvaskmiddel, og kun en ½  dose. Bruk alltid glansemiddel fra samme produsent. SUN anbefales fordi det inneholder mindre slipemiddel enn andre oppvasmidler. SUN anbefales også av Hadeland Glassverk
  • Plassér delene slik at de ikke kommer i kontakt med hverandre, dette kan også slite på glasuren
Ved oppbevaring
  • Når du skal ta en tallerken ut av stabelen, eller sette på plass, husk å løfte den, ikke dra. Drar du en tallerken over en annen sliter dette på dekoren og kan stripe glasuren over tid. Dette gjelder særlig om det er dekor på fanen (kanten rundt).
I ovnen
  • Benporselen tåler oppvarming i stekeovn til ca 100 grader, tåler microbølgeovn (men ikke sett inn deler med gull, sølv eller platinadekor. Det kan se morsomt ut, men er ikke bra for dekoren). Deler som tåler microbølgeovn er som regel merket med dette på undersiden. Dersom du setter porselen inn i forvarmet ovn bør det settes på rist, ikke stekebrett. Benporselen tåler også fryser, men kan ikke tas direkte fra fryser inn i forvarmet ovn. Dette vil gi termosjokk og vil høyst sansynlig ødelegge delene.
Bestikkavsetning
  • "Myke" bestikk kan avsette sorte striper på spiseflaten. Får å unngå dette bør bestikk med stålkvalitet 18/10 benyttes. (18/10 henviser til mengden krom(18%) og nikkel(10%) det er i stållegeringen. Bestikk med andre typer legering (f.eks 18/8 og 18/0) har en tendens til å sverte visse typer porselen. Slike striper kan fjernes med Siemens stålpuss eller "bartenders friend" som selges på nettet.*Med penserviser mener vi her benporselene og Vitro-porselene fra Porsgrund, Wedgwood og Villeroy & Boch

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar